Cross-linked porous poly(acrylic acid-co-acrylamide) from high internal phase emulsions: preparation and functionalisation - Majer, Janja (Acta chimica slovenica, 2009)
Pripravili smo porozne netopne kopolimere med akrilno kislino in akrilamidom (delež akrilamida med 30 in 70 odstotki), zamrežene z metilenbisakrilamidom, pri čemer smo kot polimerizacijski medij uporabili emulzije z visokim deležem notranje faze. Nastali so visoko porozni polimeri z odprto celično strukturo s premerom praznin med 2.8 um in 3.9 um in s povezovalnimi porami s premeri okoli 0.3 um. Kemijska sestava polimerov je vplivala na stopnje pretvorbe pri funkcionalizaciji do kislinskega klorida; najvišjo stopnjo pretvorbe smo opazili pri najvišjem deležu akrilamida v polimeru.
Keywords: kopolimeri; organska kemija; poliakrilamid; poliakrilna kislina; sinteza