Cognitive and evolutionary inspirations in the study of religion with emphasis on the development of ethnology and sociocultural anthropology in Slovakia - Uhrin, Michal (Svetovi (Ljubljana), 2024)
V socialni in kulturni antropologiji se kognitivni in evolucijski pristop do raziskovanja religij sistematično razvija od devetdesetih let 20. stoletja in prvega desetletja 21. stoletja. Ozka skupina etnologov, religiologov in antropologov je na Slovaškem ob koncu devetdesetih let začela uporabljati kognitivne in evolucijske teorije religije pri raziskovanju religije. Namen tega prispevka je podati pregled temeljnih konceptov kognitivne in evolucijske antropologije religije. Osredotoča se na dela in ideje strokovnjakov, ki veljajo za ključna pri razvoju tega področja. Drugi cilj prispevka je predstaviti, kako se kognitivne in evolucijske teorije religije odražajo v etnologiji in socialni in kulturni antropologiji na Slovaškem.
Keywords: antropologija religije; cognitive science; evolucijski pristop; evolutionary science; kognitivni pristop; religija; religion; ritual; rituali; Slovakia; Slovaška; temeljni koncepti