Vloga lekarniškega farmacevta pri obvladovanju čezmerne telesne mase - Cvirn Novak, Mateja (Farmacevtski vestnik, 2010)
Čezmerna telesna masa in debelost predstavljata enega največjih izzivov javnega zdravja v enaindvajsetem stoletju. Za izboljšanje zdravja prebivalstva velja sprememba življenjskega sloga za edini racionalen in učinkovit ukrep. Številne študije so dokazale, da lahko zdravstveni delavci pomembno vplivamo na zmanjšano tveganje za razvoj metaboličnega sindroma. Predstavljeni so trije modeli obvladovanja debelosti iz razlioenih držav ter model za individualno svetovanje in obravnavanje čezmerne telesne mase in debelosti v lekarni, ki smo ga vpeljali v Celjskih lekarnah javnem zavodu. Izvedli smo raziskavo in na osnovi rezultatov ovrednotili prispevek farmacevtske intervencije pri obvladovanju čezmerne telesne mase in debelosti. Uspešnost programa za zmanjševanje telesne mase je primerljiva z uspešnostjo programov, ki jih izvajajo drugi zdravstveni delavci in jim je to delo tudi ovrednoteno in plačano. Program obvladovanja čezmerne telesne mase in debelosti lahko vključuje tudi veljavne protokole za izvajanje farmacevtske skrbi pri sladkorni bolezni in pri hipertenziji.
Keywords: debelost; farmacevtska skrb; telesna masa