Problematika raziskovanja zgodovine zasebnih knjižnic - zanke in uganke - Dular, Anja (Knjižnica, 2015)
Pred začetkom raziskovanja zasebne knjižnice, njene vsebine in profila si je treba odgovoriti na nekaj vprašanj. Ali je knjige zbiral posameznik za svoja raziskovanja oziroma literarna snovanja ali pa je rasla skozi več rodov? Kateri zgodovinski dokumenti so ohranjeni o knjižnici in ali je mogoče danes identificirati določene knjige, sklope ali celo celotne fonde nekdanjih bibliotek v kateri izmed javnih ustanov? Ob raziskovanju več bibliotek, ki so bile nekoč last pomembnih posameznikov, se lahko pokaže, kako so včasih pavšalne ocene, npr. "vse knjige so danes v muzeju, knjižnici", zavajajoče in tako se je treba pri raziskavi vrniti k primarnim virom. Problematika je podprta z rezultati raziskav o nekaterih zgodovinskih zasebnih bibliotekah na Slovenskem.
Keywords: private libraries; zasebne knjižnice; research history; kulturna zgodovina; cultural history; Slovenija; zgodovinski pregledi; Slovenia