The bestseller as the black box of distant reading - Habjan, Jernej (Primerjalna književnost, 2012)
V članku je orisana možna rešitev Morettijevega problema, kako pojasniti pojav postopkov, ki onemogočajo zavestno recepcijo, a vseeno povišujejo prodajo. Morettijev primer, Conan Doylov postopek ključev, bo analiziran kot subjektivirajoč označevalec, njegova entuziastična zgodnja recepcija pa kot praksa subjektivne zvestobe umetniškemu dogodku. Morettijeva zadržanost do predlagane scientistične razlage te subjektivacije bo tako obravnavana kot dosledno znanstveno stališče.
Keywords: Moretti, Franco, 1950-; Doyle, Arthur Conan, 1859-1930; history of literature; literarna zgodovina; oddaljeno branje; detektivske zgodbe; kartezijanski subjekt