Poznavanje in uporaba prehranskih dodatkov med moškimi, ki se ukvarjajo s fitnesom, ter analiza njihove telesne sestave - Zaletel, Petra (Šport (Ljubljana), 2024)
Različne skupine ljudi, vključno s športniki in rekreativci, uporabljajo prehranske dodatke (PD) za lažje obvladovanje naporov med vadbo. Dostopnost PD je vse večja, vendar številni uporabniki nimajo zadostnega znanja za njihovo pravilno uporabo. Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kako dobro moški, ki se ukvarjajo s fitnesom, poznajo PD in v kolikšni meri jih uživajo. Prav tako nas je zanimalo, ali se telesna sestava tistih, ki uživajo PD, razlikuje od telesne sestave moških, ki vadijo v fitnesu in PD ne uživajo. V raziskavo smo vključili 123 moških, starih od 18 do 50 let, ki se s fitnesom redno ukvarjajo najmanj leto dni. Na podlagi anketnega vprašalnika smo pridobili osnovne podatke ter podatke o znanju in uporabi PD. Telesno sestavo smo izmerili s tehtnico Tanita (model BC-545). Za ugotavljanje razlik v telesni sestavi med uporabniki in neuporabniki PD ter za ugotavljanje razlik med dvema različnima starostnima skupinama moških (do 40 in nad 40 let) smo uporabili analizo variance ANOVA. Rezultati so pokazali, da 84 % moških, ki se ukvarjajo s fitnesom, uživa PD. Moški, ki uporabljajo PD, so višji, imajo nižji delež maščobe in manj mišične mase v primerjavi s tistimi, ki PD ne uživajo. Večina moških (54 %), ki se ukvarja s fitnesom, slabo pozna PD. Starejši imajo v povprečju večji delež telesne maščobe in višjo vitalno starost kot mlajši.
Keywords: body composition; dodatki; exercise; fitnes; fitness; nutrition; prehrana; sport; supplements; šport; telesna sestava; training; trening; vadba