Defining a sustainable supply chain for buildings Off-Site envelope thermal insulation solutions - Benedetti, Miriam (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2024)
Toplotna izolacija zunanjih sten je ena najučinkovitejših rešitev na trgu za povečanje energetske učinkovitosti v grajenem okolju. Gradnja izven gradbišča lahko z boljšim nadzorom različnih vključenih parametrov prinese pomembne prednosti, kot so skrajšanje časa gradnje ter izboljšanje kakovosti izdelkov in procesov. V zadnjih letih je hitro naraščajoče povpraševanje po toplotnoizolacijskih sistemih, ki so ga spodbujale tudi davčne spodbude, v Italiji ustvarilo edinstven položaj, v primerjavi s preostalo Evropo. To je povzročilo tudi precejšnjo razdrobljenost oskrbovalne verige z več udeleženci (proizvajalci komponent in sistemov, distributerji in inštalaterji). Zaradi kompleksnosti takšnega sistema, je Italija izjemno zahtevna in zanimiva študija primera za preučevanje oskrbovalne verige in trajnosti, tudi ob upoštevanju dejstva, da energetska učinkovitost italijanskega stavbnega fonda predstavlja ključni izziv za doseganje ciljev države glede varčevanja z energijo. 40 % končne porabe energije izvira iz stavb, 75 % stavbnega fonda pa ima nizko energijsko učinkovitost (energijske oznake E, F in G). V tem članku je predstavljena analiza italijanskega trga proizvajalcev rešitev za toplotno izolacijo ovoja stavbe, ki izpostavlja različne akterje v oskrbovalni verigi, glede na število, vrsto ter tržene izdelke in rešitve. Poudarek je na trajnostnih in recikliranih materialih. Namen študije je tudi opredeliti metodologijo za raziskovanje trenutnega stanja in priložnosti za industrializacijo trga ter njegovih ozkih grl. V članku je predlagan vprašalnik za zbiranje informacij in mnenj o razširjenosti gradnje izven gradbišč ter dojemanju podjetij in strokovnjakov glede prednosti in slabosti industrializacije tega sektorja. Validacija rezultatov je predstavljena v obliki industrijskih fokusnih skupin.
Keywords: construction industrialisation; gradnja izven gradbišča; industrial energy efficiency; industrializacija gradbeništva; industrijska energetska učinkovitost; modular buildings; modularne stavbe; off-site construction; supply chain sustainability; sustainable building materials; trajnost oskrbovalne verige; trajnostni gradbeni materiali