Ustavno sodišče med negativno in pozitivno selekcijo zadev - Ribičič, Ciril (Podjetje in delo, 2024)
Avtor obravnava spremembe ustave glede ustavnega sodišča predvsem z vidika pozitivne selekcije ustavnih pobud in pritožb. Pri tem zavrača ocene, da bo tako onemogočen dostop posameznikov do ustavnega sodišča. Še manj prepričljiva je trditev, da je namen sprememb skrbeti za ugodje ustavnih sodnikov. Na podlagi pozitivne selekcije bodo izbrane najpomembnejše zadeve za pritožnike in za dograjevanje sistema varstva pravic, ki bodo zahtevale bolj poglobljeno obravnavo. Po njegovem mnenju bi veljalo zožiti krog pooblaščenih predlagateljev. Zavzema se za to, da bi predsednik republike dobil pravico do predhodne zahteve za oceno ustavnosti sprejetega zakona, za katerega meni, da ni skladen z ustavo.