Muslim immigrants in Germany challenge integration - Ohser, Erichk (Edinost in dialog, 2025)
Turški delavci, ki so iz svoje države emigrirali v Nemčijo, so se lahko ponovno združili s svojimi družinami, in danes njihovi potomci tam živijo kot nemški državljani. Med nemiri in vojnami na Bližnjem vzhodu, v Afriki ter Bosni in Hercegovini je veliko ljudi pobegnilo iz svojih držav in so kot begunci ter iskalci azila prispeli v Nemčijo. Večina teh beguncev je bila muslimanske veroizpovedi in vsi so si, tako kot prej Turki, ustvarili svoje skupnosti, mošeje in podjetja. So muslimani; vendar imajo različne kulture, jezike in veroizpovedi. Med njimi so razlike, poleg tega pa je tudi po desetletjih življenja v Nemčiji njihova uspešna integracija še vedno vprašljiva. Predstavljamo zgodovinski pregled integracije muslimanov v Nemčiji, razpravljamo o razlogih za njen neuspeh in izpostavljamo strahove, s katerimi se soočajo nemuslimani in muslimani v vse bolj muslimanski družbi. Zagovarjamo stališče, da se bo morala družba v prihodnosti soočiti s temi strahovi ne zato, da bi jih zatrla, temveč da bi jih vzela resno in poiskala načine, kako jih pomiriti ter tako zagotoviti mirno sobivanje med ljudmi različnih svetovnih nazorov v zahodni multikulturni družbi.
Keywords: Bližnji vzhod; challenge integration; cultural security; Islamism; islamizem; izziv integracije; kulturna varnost; Middle East; migracijska kriza; migration crisis