"Slepi nemir človeštva" - Snoj, Vid (Primerjalna književnost, 2004)
Tekst izhaja iz trditve, da je bil Edvard Kocbek pesnik zgodovine. To trditev utemeljuje z razločevanjem pesnjenja o vélikih dejanjih oziroma o zgodovini pesnjenja zgodovine same in jo razvija ob treh Kocbekovih pesmih: Zgodovina (iz zbirke Žerjavica), Trije modri (Groza) in Molitev (Žerjavica).
Keywords: Kocbek, Edvard, 1904-1981; slovenska poezija; zgodovina; history; čas; God; Bog