Simfonični orkester Radia Ljubljana 1945-1948 - Ribizel, Tjaša (De musica disserenda, 2011)
Simfonični orkester Radia Ljubljana je bil ponovno ustanovljen v maju leta 1945. Orkester je bil sprva številčno in tudi tehnično šibek. Potem ko so se mu pridružili glasbeniki tržaškega orkestra, se je izvajalski aparat tehnično in posledično tudi interpretacijsko izboljšal. Ko se je potreba radijskih oddaj po fizični prisotnosti orkestra zmanjšala, se je število koncertnih nastopov povečalo. Posledica tega je bila večja prepoznavnost orkestra, o čemer priča tudi večje število na orkester vezanih glasbenih objav v dnevnem časopisju.
Keywords: Simfonični orkester Radia Ljubljana; Zgodovina; history; 1945-1948; simfonični orkestri; Ljubljana (Slovenija); slovenska glasba; 20.st.