Work-based learning in higher education - Batarelo Kokić, Ivana (Teorija in praksa, 2024)
Članek predstavlja in obravnava uvajanje učenja na delovnem mestu (WBL) v visokošolsko izobraževanje na Hrvaškem skozi analizo nacionalnih, univerzitetnih in fakultetnih strateških dokumentov. Razvoj študijskih programov z vključevanjem elementov učenja ob delu je povezan s prepoznavanjem neučinkovitosti izobraževalnega sistema z vidika zaposlitvenih možnosti. Ta raziskava poskuša pokazati, kako univerze izvajajo smernice javne in izobraževalne politike o učenju na delovnem mestu v smislu študijskih programov in učnih rezultatov. Da bi dobili odgovor na to vprašanje, smo analizirali strateške dokumente velike univerze v južnem delu Hrvaške, ki je služila kot primer trenutnega stanja visokošolskega izobraževanja na Hrvaškem, ki temelji na delu. Za razvijanje znanja o izvajanju WBL smo uporabili refleksivno tematsko analizo ključnih strateških dokumentov in učnih načrtov.
Keywords: educational policy; educational strategies; higher education; izobraževalna politika; izobraževalne strategije; tematska analiza; thematic analysis; Učenje; učenje na delovnem mestu; visoko šolstvo; Višji in visokošolski študij in poučevanje; work-based learning