Anatomy of xylem and phloem in stems and roots of Populus sibirica and Ulmus pumila from semi-arid steppe in Mongolia - Dimitrova, Anastazija (Les (Ljubljana), 2023)
Raziskali smo kambij in anatomijo sekundarnih tkiv (ksilema - lesa in floema) sibirskega topola (Populus sibirica) in sibirskega bresta (Ulmus pumila) s plantaže v polsuhi stepi v Mongoliji. Tkivo za analize (mikro izvrtke) smo odvzeli iz debel in korenin dreves. Mikro izvrtke smo vklopili v parafin in z rotacijskim mikrotomom narezali preparate prečnih prerezov, ki smo jih obarvali z barviloma safranin in astra modro in pregledali pod svetlobnim mikroskopom. Rezultati predstavljajo anatomijo ksilema in floema debel in korenin obeh vrst. Posebno pozornost smo posvetili prikazu značilnosti najmlajših letnih prirastkov ksilema in floema. V razpravi poudarjamo kritične vidike metodologije odvzema, priprave mikro izvrtkov in anatomskih preparatov, ter potrebo po nadaljevanju raziskav nastajanja ter lastnosti lesa in floema manj znanih drevesnih vrst iz polsuhih okolij.
Keywords: cambium; deblo; floem; kambij; korenina; ksilem; microcore; mikro izvrtek; phloem; Populus sibirica; root; Siberian elm; Siberian poplar; sibirski brest; sibirski topol; stem; Ulmus pumila; xylem