El amor como afecto en la (circulación de la) obra póstuma de José Sbarra - Mattaini, Augustina (Verba hispanica, 2024)
Informe sobre Moscú (1996, 2011, 2013), Del mal amor (2015) in El mal amor(2017) so dela, ki jih je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja napisal argentinski pisatelj José Sbarra (1950–1996). Rokopise so z objavo pri neodvisni in samoupravni založbi uspeli rešiti iz splošne založniške in akademske pozabe. Besedila na raznolike načine obravnavajo skupno temo: ljubezen. Prvo delo vzpostavi vzporednico med koncem političnega projekta sovjetskega komunizma in ljubezenskim razhodom pripovedovalca protagonista, v drugih dveh pa pesmi s hiperbolo, ironijo in nežnostjo ustvarjajo vizijo razočaranja v ljubezni.Članek ima v skladu s to številko revije dva cilja: po eni strani preučiti po-goje, ki so omogočili, da je založba pridobila Sbarrova dela, po drugi strani pa na podlagi literarne analize, ki se nahaja na stičišču študije spolov in t. i. afektivnega obrata, obravnavati, kako besedila izbranega korpusa estetizirajo in problematizirajo idejo heteronormativne romantične ljubezni ter osvetljujejo nove, razbremenjene imaginarije tega čustva.
Keywords: afekti; affections; Argentinian literature; argentinska književnost; ljubezen; love; Sbarra, José