Množični zahtevki zaradi posegov v zdravo življenjsko okolje - Damjan, Matija (Pravni letopis, 2011)
Zdravo življenjsko okolje je ena od vrednot, ki jih varuje Ustava Republike Slovenije. Škodljivi vplivi na okolje, ki izvirajo iz industrijskih in infrastrukturnih dejavnosti, so pogosto razpršeni po širokem vplivnem območju in prizadenejo veliko število ljudi. Konkretna škoda, ki nastane posamezniku, je pogosto majhna, zato sam ne more doseči prepovedi posega ali odškodnine, kumulativno pa je škodljiv vpliv na naravno okolje in njegove prebivalce velik. Prispevek proučuje pravne mehanizme za varstvo interesov skupnosti pred škodljivimi posegi v zdravo življenjsko okolje, ki jih je mogoče zajeti s civilnopravnimi pravili o varstvu pred čezmernimi imisijami in škodno nevarnostjo ali z upravnopravnimi pravili o okoljski škodi. Kot procesne možnosti za uveljavljanje opustitvenih, omilitvenih in odškodninskih zahtevkov so obravnavani individualna tožba, sosporništvo, vzorčni postopek, popularna tožba in organizacijska tožba.
Keywords: actio negatoria; actio popularis; človekove pravice; človekovo okolje; diffuse pollution; emissions; environmental damage; generally beneficial activities; healthy living environment; human rights; imisije; kvaliteta življenja; model case proceedings; negatorna tožba; okoljska škoda; onesnaževanje okolja; organizacijska tožba; organizational claim; popularna tožba; razpršeno onesnaževanje; reševanje; sodni postopek; spori; vzorčni postopek; zdravo življenje; zdravo življenjsko okolje