The medieval tradition in the ideology of the Karađorđević dynasty - Premović, Marijan (Studia Historica Slovenica, 2023)
Namen tega prispevka je prikazati, kako je srednjeveška zgodovina Srbije vplivala na tradicijo in vzpostavitev ideologije dinastije Karađorđevićev. V prvem delu prispevka se osredotočamo na kronanje in maziljenje kralja Petra v samostanu Žiča leta 1904, pri čemer poudarjamo srednjeveške obredne prakse. Analiziran je pomen kraljevih simbolov: krone, žezla, vladarskega jabolka in plašča, skupaj s primerjavo njihovih srednjeveških pomenov. Srednjeveška zgodovina je bila s strani Karađorđevićev uporabljena za utrditev njihovega dinastičnega položaja ter za vzpostavitev državne kontinuitete v prihodnosti. Drugi del prispevka prikazuje navezovanje Karađorđevićev na srednjeveške dogodke predvsem na Kosovsko bitko med osvajanjem Kosova leta 1913. Vpliv sv. Save Nemanjića na izobraževalni sistem je predstavljen ob praznovanju dneva sv. Vida (Vidovdan) in njegovem pomenu ter odlikovanjih v izobraževanju.
Keywords: ideologija; Karađorđević (rodbina); Kosovo; kronanje; Nemanjić (rodbina); srednji vek; tradicija; Žiča