Medijske podobe duševnega zdravja in njihovi učinki na družbene prakse - Oreški, Suzana (Socialno delo, 2008)
Pomen medijskih podob in konstruktov duševnega zdravja na zaznavo splošne javnosti je že več desetletij predmet raziskovanja v družbah, ki si uspele z razvojem duševnega zdravja v skupnosti. Vloga medijev v diskurzu ni zanemarljiva, saj imajo množični mediji pomembno vlogo pri soustvarjanju družbene realnosti. Njihova posebnost se kaže v veščini predelovanja dogodkov in izjav, v moči rekonstrukcije zgodb in soustvarjanju nove medijske realnosti, ki lahko tako postane nov socialno oziroma družbeni konstrukt. Za področje duševnega zdravja v skupnosti so zasrkbljujoče tiste reprezentacije oseb s težavami v duševnem zdravju, ki spodbujajo diskriminatorne družbene prakse. Te se tako na mikro kot makro nivoju kažejo v obliki predsodkov, škodljivih oblik vedenja do oseb s težavami v duševnem zdravju in njihovih svojcev in v restriktivni politiki.
Keywords: duševno zdravje; mental health; mediji; communication medium; stereotipi; predsodki; diskriminacija