Normativni položaj knjižničarstva - Logar-Pleško, Alenka (Knjižnica, 1998)
Normativi in standardi za opravljanje izobraževalne dejavnosti v višjem in visokem šolstvu, ki so bili objavljeni v UL RS l. 1992, št. 39, so za visokošolske knjižnice določili dva elementa, ki odločata o številu zaposlenih v posamezni knjižnici. Prvi upošteva število vpisanih študentov, pri čemer je spodnja meja 120 vpisanih študentov, drugi pa število knjig in spodnjo mejo pri 40.000 knjižničnih enotah. Vseh ostalih vpisanih obiskovalcev pa ti normativi ne upoštevajo in tudi ne ovrednotijo. Prav tako neupoštevajo podatkov o izposoji, predvsem pa, razen obdelave knjižničnega gradiva, ne upoštevajo številnih drugih nalog, ki se ob spremenjenem načinu študija kažejo tudi v zahtevah in pričakovanjih obiskovalcev naših knjižnic.
Keywords: Univerzitetne knjižnice; Standardi; Slovenia; Slovenija; visokošolske knjižnice; normativi; bibliotekarji