Competitiveness and difficulty during physical education classes - Novak Zabukovec, Vlasta (Kinesiologia Slovenica, 2002)
V tem prispevku bo predstavljena zaznana tekmovalnost in težavnost pri urah športne vzgoje. Raziskave so potrdile, da se zaznavanje razredne klime in s tem v zvezi tudi tekmovalnosti in težavnosti spreminja iz osnovne v srednjo šolo in da razlike nastopajo tudi med spoloma. V raziskavi smo ugotavljali, katere spremenljivke pomembno razlikujejo med skupinami učencev, ki zaznavajo nizko oz. visoko tekmovalnost in težavnost. Drugi cilj raziskave pa je praktična aplikacija dobljenih rezultatov v prakso. Uporabljeni so bili vprašalniki za merjenje razredne klime, motivacije in stalisč. V raziskavo je bilo vključenih 1152 učencev osnovnih in gimnazij, petih, sedmih razredov ter prvih in tretjih letnikov. Uporabljena je bila diskriminantna analiza, ki je potrdila dve skupini učencev glede na vključene spremenljivke. Skupino, ki zaznava visoko stopnjo tekmovalnosti in težavnosti, opisuje motivacijsko-stališčna funkcija, ki daje učitelju relativno natančne napotke za delo pri urah športne vzgoje. Tekmovalnost je povezana z zunanjo motivacijo, težavnost pa z notranjo. Hkrati pa se pojavlja se novo vprašanje, kakšno pa naj bo delo s tistimi učenci, ki zaznavajo nižjo tekmovalnost in težavnost, saj ta skupina ni v zadostni meri povezana z izbranimi spremenljivkami.
Keywords: motivacija; raziskave; športna vzgoja; tekmovalnost; težavnost; učenci