Pomenske spremembe pridevnika priden od 16. stoletja do danes - Tratar, Olga (Jezik in slovstvo, 2014)
Članek prikazuje pomenske spremembe pridevnika priden od 16. stoletja do danes. V tem času se je pomenje te pridevniške izsamostalniške izpeljanke zožilo. Nekdaj je bil prevladujoči pomen leksema priden koristen', danes sta osrednja pomena 'delaven, prizadeven' in 'tak, ki izpolnjuje dolžnosti, pričakovanja'. S spremembo pomenja so se spremenile tudi družljivostne lastnosti pridevnika, ki je v 16. stoletju pretežno razvijal jedrni samostalnik s kategorialno pomensko sestavino neživo, danes pa razvija izključno samostalnike s sestavino živo.
Keywords: Slovene; slovenščina; priden (pridevnik); pridevniki; lastnostni pridevnik; pomenoslovje; zgodovinsko pomenoslovje; 16.st.