Primary leiomyosarcoma of the inferior vena cava necessitating radical resection and reconstruction - Hansel, Jan (Acta medico-biotechnica, 2013)
Primarni tumorji spodnje votle vene (v. cava inferior) so izjemno redki; doslej je bilo po svetu poročano le o okoli 300 primerih. Predstavljen je primer 68-letne pacientke, pri kateri je bil tumor najprej odkrit z ultrazvočno preiskavo, ki je bila napravljena zaradi stalne tope bolečine v desnem zgornjem kvadrantu trebušne votline. Računalniška tomografija (CT) in jedrska magnetna resonanca (MRI) sta pokazali, da gre za maligno raščo znotraj spodnje votle vene. Pacientka je bila zdravljena s kirurško resekcijo in rekonstrukcijo spodnje votle vene z žilno protezo iz PTFE. Po posegu je proteza delno trombozirala, pacientka pa je utrpela tudi delno pljučno embolijo. Zaradi preprečevanja ponavljajočih se pljučnih trombembolij je bil v spodnjo veno kavo vstavljen filter. Pacientka je dvanajst mesecev po posegu brez lokalnega recidiva, pojavljati pa so se pričele lokalne, podkožne metastaze, ki so bile sproti odpravljene. Avtorji ob primeru razpravljajo o možnostih zdravljenje te redke bolezni.
Keywords: leiomiosarkom; pooperativna tromboza; radikalna resekcija; spodnja votla vena; žilna proteza