Social and psychological factors influencing reporting of homophobic hate crime - Magić, Jasna (Socialno delo, 2014)
Obstoječe raziskave v Sloveniji kažejo, da sta bili več kot dve tretjini gejev in lezbijk žrtve homofobnega nasilja; podatki tudi kažejo, da ta vrsta nasilja velikokrat ostane neprijavljena. To je globalni fenomen. Večina raziskav o homofobnem nasilju se osredotoča na psihološki vpliv teh incidentov, obstaja pa le malo raziskav o prijavljanju oz. iskanju razlag, zakaj nekateri homofobno nasilje prijavijo, večina pa ne. Na podlagi ključnega vprašanja "Kaj vpliva na odločitev o prijavi homofobnega nasilja?" je raziskava preučila pripravljenost lezbijk, gejev in biseksualcev, da prijavijo homofobno nasilje, ter vlogo, ki jo imata v tem procesu slovenska policija in podporni sistem (nevladne organizacije). Rezultati jasno kažejo, da percepcija nasilja odločilno vpliva na pripravljenost prijaviti nasilje kot tudi na odločitev, na katero organizacijo se obrniti. V sklepnem delu raziskava poveže rezultate s prakso socialnega dela in predlaga, da bi aktivnejše vključevanje socialnovarstvenih služb lahko povečalo zaupanje skupnosti LGBT v splošne podporne storitve in vodilo k povečanju prijav homofobnega nasilja.
Keywords: anrigay violence; protigejevsko nasilje; police; policija; podpora žrtvam; victim support; homosexuality; lesbian; lezbijke; gay; geji; social work; socialno delo