Vadba pri osteoporozi - Kvas, Miha (Šport (Ljubljana), 2024)
Namen strokovnega članka je bil pregledati in analizirati vso pomembno novejšo literaturo o vadbi pri osteoporozi ter osvetliti pomembnejše ugotovitve, ki so lahko koristne za uporabo in nadaljnje raziskave. Osteoporoza, pogosto imenovana »tiha bolezen«, je stanje, za katero so značilne oslabljene kosti, kar vodi do povečanega tveganja za zlome. Prizadene predvsem starejše odrasle, zlasti ženske po menopavzi. Medtem ko so zdravila in prehranske strategije zelo pomembne pri obvladovanju tega stanja, ima vadba veliko vlogo tako pri preprečevanju kot pri obvladovanju osteoporoze. Ukvarjanje z redno telesno aktivnostjo ne le krepi kosti, ampak izboljša ravnotežje in koordinacijo, kar zmanjša tveganje za padce. Z razumevanjem koristi vadbe se lahko posamezniki opolnomočijo za proaktivne korake pri ohranjanju gostote kosti in varovanju svojega zdravja v prihodnosti.
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; bones; elderly; exercise; fractures; kosti; osteoporosis; osteoporoza; sport; staranje; starostnik; šport; vadba; zlomi