Fluviokras Žibrške planote s Hotenjskim in Logaškim kraškim poljem - Stepišnik, Uroš (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2021)
Proučevano območje Žibrške planote z okolico je z morfografskega vidika eno od najbolj pestrih fluviokraških območij v Sloveniji. Namen naše raziskave je interpretacija fluviokraških oblik in procesov ter načina delovanja fluviokraških geomorfoloških okolij. V raziskavi smo interpretirali delovanje fluviokraškega površja Žibrške planote in dolin, ki planoto razčlenjujejo. Pojasnili smo tudi delovanje dolin v okolici Žibrške planote, kjer so se površinski vodotoki pretočili v kraški vodonosnik, ter interpretirali geomorfološki razvoj Hotenjskega in Logaškega kraškega polja.
Keywords: fluviokarst; fluviokras; geomorfologija; geomorphology; Hotenjsko polje; karstology; krasoslovje; kraška polja; Logaško polje; Slovenia; Slovenija