Virtualni svet razstav - Eiselt, Irena (Knjižnica, 2012)
Razstavna dejavnost Narodne in univerzitetne knjižnice (dalje NUK) je ena izmed prednostnih nalog na področju promocije knjižničnega gradiva. Na dokumentarno, zgodovinsko ali umetniško vrednost gradiva sodelavci uporabnike opozarjajo s klasičnimi razstavami, ki jih postavijo v razstavnih prostorih NUK ter z oblikovanjem oz. izvedbo virtualnih razstav na spletni strani NUK in na portalu Digitalne knjižnice Slovenije (dalje dLib.si). Prispevek je razdeljen na dva dela. V prvem delu je opisan pomen virtualnih razstav, njihove prednosti in slabosti v primerjavi s klasičnimi razstavami in primeri tujih in domačih virtualnih razstav, vključno z razstavami v NUK. V drugem delu prispevka je predstavljen postopek uporabe programskega orodja, ki ga sodelavci v NUK uporabljajo za izvedbo virtualne razstave od leta 2011 dalje.
Keywords: razstave; virtualne razstave; digitalizacija; digitization; Digitalna knjižnica Slovenije; Digital Library of Slovenia; Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana