Demokratične parlamentarne volitve v Srednji in Vzhodni Evropi med letoma 1989 in 1991 in njihov vpliv na oblikovanje strankarskega prostora do leta 2013 - Maver, Aleš (Studia Historica Slovenica, 2018)
Prispevek skuša prikazati spremembe na strankarskih prizoriščih izbranih nekdanjih socialističnih držav v srednji in vzhodni Evropi v obdobju med prvimi demokratičnimi volitvami v letih med 1989 in 1991 in letom 2013. Avtorja razložita položaj več kot dve desetletji pozneje z zgodovinskega vidika. Na prvih volitvah po demokratičnih spremembah med letoma 1989 in 1991 so si nasproti povsod stali vladajoči komunisti in njihove naslednice ter novonastala opozicija. Slednja je zmagala povsod razen v Bolgariji in Romuniji. Po drugi strani široka koalicija ali heterogena stranka, ki je nastala tedaj, ni preživela dveh desetletij v izvirni obliki. Le v redkih primerih je v srednji in vzhodni Evropi tudi prišlo do oblikovanja zares stabilnih strankarskih sistemov.
Keywords: demokracija; družbene spremembe; politične spremembe; politične stranke; Srednja Evropa; volitve; Vzhodna Evropa