Pomen Schwannovih celic za vzdrževanje regeneracije senzoričnih aksonov pri podgani - Gril, Iztok (Medicinski razgledi, 2000)
Dobro regeneracijo aksonov po poškodbi perifernega živca omogočajo razmnožene Schwannove celice (SC) v distalnem krnu, ki izločajo topne spodbujevalne dejavnike, in bazalne lamine SC. Le-te tvorijo nevrilemske cevke, ki predstavljajo ugodno rastno podlago za aksone. Rezultati raziskav o relativnempomenu topnih dejavnikov in rastne podlage so delno protislovni. Novejša študija je pokazala, da se senzorični aksoni med regeneracijo skozi brezcelični distalni krn po relativno hitri rasti v prvem tednu po poškodbi ustavijo. Vodeči aksoni se nato retrahirajo proti mestu poškodbe. Do nove rasti pride samo, če je možna migracija SC iz proksimalnega krna. Dosedanji rezultati kažejo, da bi za zaustavitev rasti aksonov lahko bila odgovorna degeneracija rastne podlage v odsotnosti SC. Preverili bomo hipotezo, da je zazaustavitev rasti aksonov po prvem tednu regeneracije krivo mikrookolje aksonov, ne pa morebitna izčrpanost perikariona, hipotezo, da je z ohranjanjemprimerne rastne podlage mogoče vzdrževati rast v drugem tednu tudi brez podpore SC, ter hipotezo, da je z zagotavljanjem topnih rastnih dejavnikov v drugem tednu kljub odsotnosti SC in delno degenerirani rastni podlagi moč preprečiti retrakcijo aksonov. V raziskavi smo suralni živec podgane poškodovali z aksonotmezo. V prvi skupini živali smo celice v distalnem odseku živca z enkratnim zmrzovanjem uničili vse do konca odseka, kontinuiteta cevk BL pa ni bila prekinjena. V drugi skupini živali smo zmrzovali le 10 oz. 15 mm dolg odsek živca za mestom aksonotmeze in pustili celice distalno ohranjene. V tretji skupini živali smo distalni odsek dvakrat zapored zmrzovali v razmaku štirih dni. Drugo zmrzovanje je zajelo odsek distalno od prvega. V četrti skupini smo v celoti zmrzovani distalni odsek n. suralisa ovili v degeneriran odsek n. peroneusa. Hitrost regeneracije najhitrejših aksonov smo testirali s testom uščipa živca. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih.)
Keywords: Sural nerve; živčevje; živci; Injuries; Nerve regeneration; poškodbe; regeneracija; Schwann cells; Growth and development; Peroneal nerve; Rats, wistar; Immunohistochemistry; Axons