Voseo, tuteo in ustedeo v kolumbijski različici španščine - Markič, Jasmina (Ars et humanitas, 2017)
Oblike naslavljanja v kolumbijski španščini so zelo raznovrstne in predstavljajo eno težjih jezikoslovnih vprašanj tako z oblikoslovno-skladenjskega kot s semantičnopragmatičnega in sociolingvističnega vidika. Članek obravnava razvoj zaimkovnih oblik za formalno (usted, vosotros) in neformalno naslavljanje (tú, vos, usted) v kolumbijski španščini. Osredotoča se predvsem na rabo v severozahodnem delu Kolumbije, v departmaju Antioquia, kjer je poleg tutea (naslavljanje s tú) in ustedea (naslavljanje z usted) še močno v rabi, predvsem v pogovornem jeziku, oblika za neformalno naslavljanje vos (voseo), kar je v prispevku ponazorjeno z analizo oblik naslavljanja v romanu sodobnega kolumbijskega avtorja Fernanda Valleja (La Virgen de los sicarios / Devica sikarijev) in v intervjuju prebivalca Medellína iz korpusa PRESEEA.
Keywords: Kolumbija; naslavljanje; španščina; tikanje; vikanje