General microbial community flexibility in biochemical methane potential assay is highly correlated to initial biogas production rates - Novak, Domen (Acta chimica slovenica, 2011)
Za preizkus razgradljivosti pivskih tropin kot novega substrata smo uporabili rutinski test biokemijskega metanskega potenciala (BMP). Med tremi različnimi biomasami smo opazili statistično signifikantne razlike v začetni hitrosti proizvodnje bioplina, deležu metana ter končni razgrajenosti pivskih tropin. Profili začetnih in končnih arhejskih mikrobnih združb so se medsebojno razlikovali ne glede na razlike v vrsti substrata (brez substrata, glukoza, pivske tropine). To kaže na pomeben splošen vpliv testa BMP na mikrobne skupine. Ugotovili smo linearen odnos med fleksibilnostjo mikrobnih združb v testu BMP in začetno hitrostjo proizvodnje bioplina, kar predstavlja nov parameter za diagnosticiranje anaerobnih procesov, predvsem v dinamičnih pogojih, kot je zagon reaktorjev.
Keywords: biogorivo; biomasa; bioplin; metan; microbiology; mikrobiologija; pivske tropine