Otroštvo in odraščanje skozi oblastniška razmerja - Šribar, Renata (Šolsko polje, 2011)
Z ozirom na sociološko, antropološko in feministično raziskovanje otroštva s spolne perspektive se novi mediji, s poudarkom na medmrežju, integrirajo v otroštvo in z naše perspektive postajajo osrednjega pomena v preučevanju pogojev možnosti seksualizacije in ospoljenja. V tem razmerju imajo pomembno vlogo instance nadzora: starši, šola, država, naddržavne ustanove in navsezadnje tudi samo raziskovanje. Slednje je v svoji dominantni obliki povezano s politiko, ta pa ne deluje neodvisno od kapitala. V pričujoči študiji z aplikacijo kritične in semiotične analize na primeru zadnje obsežne kvantitativne raziskave dokazujemo, kako sprega med kapitalom, politiko in raziskovanjem normira razmerje med otroci in novimi mediji (pa tudi starševsko vlogo in vlogo šole ter države v njem) in tako opušča priložnost za pripoznanje nekaterih inherentnih razumevanj spleta s strani samih otrok; skozi norme raziskovanja omejuje otroško vednost, zlasti na področju tiste strani interneta, ki jo zaznamuje ekonomsko izkoriščanje.
Keywords: IKT; children; Irkutsk International Airport; informacijsko-komunikacijska tehnologija; information and communications technology; parents; state; medmrežje; education; vzgoja in izobraževanje; internet; internetworking; engendering; otroci; child; sexualization; starši; seksualizacija; raziskave