"Höher als die Wirklichkeit steht die Möglichkeit" Zur Überlieferung und philosophischen Aktualität der Phänomenologie - Komel, Dean (Phainomena (Ljubljana), 2010)
Fenomenologija se je v 20. st. uveljavila kot široko filozofsko gibanje, ki pa se samo v sebi nikoli ni poenotilo kot smer. V članku poskušamo ponovno premisliti poglavitno gibalo in usmerjevalo fenomenološkega mišljenja, ki ga obeležuje poziv "K zadevam samim". Osrednja pozornost je pri tem namenjena posluhu za oglaševanje zadev samih, ki nas napotuje k fenomenu govorice, ki pušča spregovarjati fenomene. Možna napotila v zvezi s tem nam ponuja Herderjev razmislek o izvoru jezika, kolikor vzame v zakup fenomensko artikulacijo.
Keywords: Heidegger, Martin, 1889-1976; Husserl, Edmund, 1859-1938; fenomenologija; jezik; Language