Tehnološke zahtevnosti pri izdelavi plinskega odvodnika - Pregelj, Andrej (Strojniški vestnik, 2003)
Plinski odvodniki so hermetično zaprte celice, v katerih je med okrovom in elektrodo ujet argon, ali njegova mešanica s primernim drugim žlahtnim plinom.Ob določenih pogojih (napetostni udar) plin lahko ionizira in s tem postane celica električno prevodna. Plinski odvodnik večjih moči, kakršnega razvijamo, je s še drugimi električnimi elementi povezan v sklop, ki deluje zaščitno, tako da omogoči takojšen odvod toka strele v zemljo. Čeprav je konstrukcija na videz preprosta, saj celoto sestavljajo le štirje glavni sestavni deli, je pa izdelava dokaj zahtevna. Za zagotavljanje čistosti in ohranjanje nepremostljivega tlaka plina v celici je treba uporabiti metode vakuumsko tesnega spajanja ki so podobne onim pri proizvodnji elektronskih cevi.
Keywords: plinski odvodniki; tesnjenje; spoji