Gibalna pismenost – temelj zdravja in dobrega počutja - Kukovica, David (Šport (Ljubljana), 2024)
Gibalna pismenost, ki je vse bolj priznana kot ključni element pri spodbujanju zdravja in dobrega počutja na svetovni ravni, združuje motivacijo, samozavest, telesno kompetenco ter znanje in razumevanje, ki posamezniku omogočajo vrednotenje in odgovorno sodelovanje v gibalnih aktivnostih skozi vse življenje. Čeprav poznamo različne definicije gibalne pismenosti, ki lahko otežijo merjenje in interpretacijo ugotovitev, se strokovnjaki strinjajo, da je pomembna za zmanjševanje tveganja za kronične bolezni ter za spodbujanje telesne, psihološke, družbene in kognitivne blaginje. Ta članek poudarja kompleksnost gibalne pismenosti, ki zajema telesno, psihološko, družbeno in kognitivno področje, ter njen pomen pri spodbujanju zdravega življenjskega sloga in izboljšanju javnega zdravja. Raziskave kažejo povezave med visoko stopnjo gibalne pismenosti in boljšimi zdravstvenimi kazalniki, vključno z indeksom telesne mase, obsegom pasu, telesno maso, močjo prijema in srčno- -dihalno zmogljivostjo. Poleg tega gibalna pismenost spodbuja vsakodnevno gibalno aktivnost in zmanjšuje sedentarno vedenje, kar je ključno za preprečevanje sodobnih zdravstvenih težav. Za izboljšanje gibalne pismenosti in javnega zdravja so potrebni celoviti pristopi, ki vključujejo razvoj gibalnih veščin od zgodnjega otroštva, uvedbo gibalnih aktivnosti v izobraževalne sisteme ter spodbujanje politik in programov, ki podpirajo te cilje.
Keywords: dobro počutje; gibalna dejavnost; gibalna pismenost; health; javno zdravje; physical activity; physical literacy; public health; sport; šport; well-being; zdravje