Optimizacija oblike prostorske palične konstrukcije - Harl, Boštjan (Strojniški vestnik, 2005)
Prispevek predstavlja postopek pri optimalnem projektiranju statično obremenjenih prostorskih paličnih konstrukcij. Oblika in vpetje konstrukcije, kakor tudi prerezi posameznih paličnih elementov, so odvisni od spremenljivih parametrov - projektnih spremenljivk. Spremenljivo obliko in vpetje konstrukcije smo dosegli s tehniko projektnih elementov in uporabo ustreznega projektnega elementa - Bézierjevega telesa. Spremenljive lastnosti prerezov paličnih elementov so obravnavane na običajen način. Kot končni element je uporabljen kinematično nelinearen palični element. Optimizacijsko nalogo smo oblikovali v obliki standardnega problema matematienega programiranja. Ker so projektne spremenljivke zvezne, smo rešitve optimizacijske naloge iskali z uporabo gradientne optimizacijske metode. Za ponazoritev omenjene teorije sta podrobno predstavljena in rešena optimizacijska problema prostorske palične konstrukcije.
Keywords: konstrukcije palične; optimiranje oblike; programiranje matematično; parameterizacija; palične konstrukcije; konstruiranje; optimiranje