Globalisation, imperialism & communication studies - Preston, Paschal (Javnost (Ljubljana), 2005)
Članek je usmerjen na kontekstualno branje MacBridovega poročila. To pomeni, da je mogoče poročilo plodno brati kot "družbeno situirano" (izoblikovano s svojo politično in ne akademsko vlogo), in hkrati usmerja pozornost na vrsto sprememb v okviru, strukturah in tokovih mednarodnega komuniciranja po letu 1980. Članek upošteva izbrane zanimanja in usmeritve, ki so oblikovali poročilo MacBridove komisije, zlasti tiste, ki zadevajo strukturne poteze neenakih resursov in moči v postkolonialnem svetu in ki vplivajo na ekonomske neenakosti. Ugotavlja, da so bile te vsebine do neke mere prezrte in neustrezno obravnavane tako v raziskovanju komuniciranja kot sodobnih razpravah o mednarodni politiki. Članek obravnava novejše spremembe na področjih, ki so tesno povezana z vidiki poročila - zlasti z oživljenim interesom za pojem imperializma. Medtem ko je imperializem postal zanemarjen (če ne prepovedan) izraz v komunikacijskih študijah, je postal bolj odkrito obravnavan na drugih vplivnih področjih. Članek dokazuje, da je vnovična zaposlitev s tem pojmom danes potrebna in potencialno plodna tako v sodobnih "akademskih" komunikacijskih študijah kot v agendi raziskovalnih vprašanj na področju politike.
Keywords: informacijska družba; informacije; pretok informacij; communication; komuniciranje; komunikacijska omrežja