‘Handle with care’? Person-centred live-in care provided by posted workers and other care-related phenomena in the EU - Kiełbasa, Marcin (Medicine, law & society, 2025)
Ta članek obravnava rastoči pojav oskrbe na domu v Evropski uniji, s posebnim poudarkom na storitvah, ki jih opravljajo napoteni delavci, vključno z državljani tretjih držav. Oskrbo na domu umešča v širši socialnopravni okvir EU ter sledi razvoju nedavnih političnih pobud, kot so Evropski steber socialnih pravic, Evropska strategija za oskrbo in dokumenti, ki iz njih izhajajo. Članek analizira najnovejše pojave na področju čezmejne oskrbe na domu, vključno z deinstitucionalizacijo oskrbe, ter poudarja, kako modeli, usmerjeni v posameznika in skupnost, preoblikujejo to področje. Posebna pozornost je namenjena spolnim dimenzijam, med katerimi izstopata nesorazmerno breme za ženske ter tako imenovani "kazni hčerinstva" in "kazni materinstva." Z povezovanjem pravnih, ekonomskih in socialnih vidikov članek ocenjuje, ali politike EU učinkovito obravnavajo trenutne izzive na tem področju in kakšen bo njihov prihodnji vpliv na bolj trajnostno zagotavljanje oskrbe.
Keywords: carers; daughterhood penalty; deinstitutionalization of care; European Care Strategy; person-centred live-in care; posted workers