The rheological model of deformation nidus in the process of rolling - Schlomchack, G. G. (Kovine zlitine tehnologije, 1993)
Na osnovi sodobnih pogledov o teoriji oblikovanja kovin, raziskav napetostnega stanja v kovini med valjanjem z uporabo variacijskih načel mehanike in plastometrične razvrstitve kovin in zlitin se predlaga nov reološki model visoko deformiranega prostora. Ta model razlaga regularnosti v porazdelitvi intenzitete plastične deformacije v coni brez kontakta in nastanek čela deformacijskega prehitevanja v odvisnosti od plastometričnih lastnosti kovin. V članku so priloženi eksperimentalni podatki, ki potrjujejo veljavnost modela.
Keywords: valjanje; reologija; plastometrija; kovine; oblikovanje kovin