14C calendar chronologies and cultural sequences in 5th millennium BC in Slovenia and neighbouring regions - Sraka, Marko (Documenta Praehistorica, 2012)
V članku uporabljamo bayesove analize 14C datumov v kalibracijskem programu OxCal za oblikovanje koledarskih kronologij posameznih najdišč in arheoloških kultur 5. tisočletja pr. n. št. v Sloveniji in na Hrvaškem. Predstavljamo študijske primere, v katerih s pomočjo kontekstualnih arheoloških podatkov analiziramo in reinterpretiramo 14C datume. Na ravni najdišč stratigrafska zaporedja služijo natančnejšemu datiranju najdišč in v njih prepoznanih aktivnosti. Na regionalni ravni rezultate kronološkega modeliranja arheoloških kultur uporabimo za njihovo umeščanje v koledarski časovni okvir in širši prostorski okvir Srednje in Jugovzhodne Evrope. Poseben poudarek namenjamo primerjavam med modeliranimi koledarskimi in kulturnimi zaporedji. Na osnovi teh primerjav predstavljamo nekatere nedoslednosti in protislovja relativnih kronoloških shem obdobij in arheoloških kultur.
Keywords: archaeology; arheologija; arheološka najdišča; bakrena doba; datiranje; neolitik; Slovenia; Slovenija