Informiranje potrošnikov o trajnostnosti proizvodov - Krajnik, Jan (Pravni letopis, 2023)
Trajnostni razvoj je danes aktualna družbena in pravna tema, dotika pa se mnogo pravnih panog, vključno s civilnim, zlasti pa potrošniškim pravom. Z enim od presečnih mest se ukvarja tudi ta prispevek, in sicer z vprašanjem informiranja potrošnikov o trajnostnosti proizvodov. Z vidika podjetja, ki proizvod prodaja, je takšno informiranje lahko kategorizirano bodisi kot obvezno (v smislu predpogodbenih dolžnosti informiranja) bodisi kot prostovoljno (v smislu oglaševanja). V prvem sklopu prispevek obravnava vprašanje, ali predpogodbene dolžnosti informiranja o trajnostnosti proizvodov že obstajajo v slovenskem pravnem redu, kakšni so primerjalnopravni trendi in kakšne so aktivnosti Evropske unije na tem področju. V drugem sklopu je pozornost namenjena t. i. zelenemu oglaševanju, v okviru tega pa zlasti vprašanjem, kakšne morajo biti informacije, ki jih podjetje posreduje potrošnikom (še posebej pa vprašanju zelenega zavajanja), in na kakšen način lahko oglašuje (na primer problematiki okoljskih znakov). Na koncu prispevek obravnava tudi možne civilnopravne posledice, če podjetje potrošnikom (bodisi v okviru predpogodbenih dolžnosti informiranja bodisi oglaševanja trajnostnosti) posreduje neresnične ali zavajajoče informacije. Pri tem se osredotoča tako na pravna sredstva, ki so na voljo potrošnikom (na primer zmota, prevara, jamčevanje za stvarne napake), kot na pravna sredstva, ki jih imajo konkurenti podjetja (v okviru prava nelojalne konkurence).
Keywords: informiranje potrošnikov; nelojalna konkurenca; okoljski znaki; potrošniško pravo; predpogodbene dolžnosti informiranja; trajnostni razvoj; varstvo potrošnikov; zeleno oglaševanje; zeleno zavajanje