Uporaba metode spektralnega razbitja grafov za zasnovo merilnih območij v vodovodnem omrežju - Kozelj, Daniel (Acta hydrotechnica, 2017)
Pri upravljanju vodovodnih sistemov se spopadamo z velikim deležem neprodane vode, pri čemer največji delež odpade na dejanske vodne izgube. Za zmanjšanje količine neprodane vode lahko v vodovodnem sistemu oblikujemo merilna območja, kjer se na vtoku merita parametra tlak in pretok vode. Zasnova merilnih območij upravljalcem omogoča hitrejše ugotavljanje vodnih izgub in učinkovitejši nadzor nad delovanjem celotnega sistema. Prikazana je metoda za razdelitev kompleksnih vodovodnih omrežij na posamezna območja, ki uporablja algoritem za spektralno razbitje grafov. Za določitev ustreznih realnih rešitev smo vključili tudi hidravlične vhodne podatke. Opisano metodo smo testirali na realnem primeru.
Keywords: algoritem; algorithm; district metered areas; graph theory; merilna območja; spectral partition; spektralno razbitje; teorija grafov; vodovodni sistemi; water supply system