Interakcija modifikacijske zlitine AlTi5B1 s talino zlitine AlCu6PbBi - Zupanič, Franc (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
V delu je raziskan potek taljenja in raztapljanja modifikacijske zlitine AlTi5B1 v talini zlitine AlCu6PbBi ter način njenega udrobnilnega delovanja. Taljenje in raztapljanje modifikacijske zlitine se prednostno začne na mestih dobrega kontakta med modifikacijsko in osnovno zlitino ter v področjih z nizkotaljivimi mikrostrukturnimi sestavinami v modifikacijski zlitini. Med raztapljanjem difundirata titan in bor iz modifikacijske zlitine v osnovno talino, baker in drugi elementi iz zlitine AlCu6PbBi pa v nasprotni smeri. Fazi Al3Ti in (TiAl)B2, ki se nahajata v prehodni coni, se raztapljata. Med strjevanjem nastanejo enakoosna kristalna zrna matrice alfaAl, ki so na meji AlTi5B1/prehodna cona velika od 10 do 30mikrom ter preko 1 mm v nedotaknjeni talini AlCu6PbBi. Hkrati z naraščanjem velikosti kristalnih zrn se spreminja tudi njihova morfologija od poligonalne k dendridni. V prehodni coni, v področjih z nadperitektično koncentracijo titana, večinoma sproži kristalizacijo faza Al3Ti, medtem ko v področjih s pod peritektično vsebnostjo titana kristalizacijski centri po vsej verjetnosti delci (Ti,Al)B2.
Keywords: Metallurgical and Materials Engineering; metalurgija; taljenje; raztapljanje; zlitine