Discourse analysis of the moderate government's foreign policy in Iran - Jafari, Lejla (Teorija in praksa, 2018)
Zagovornik zmernega diksurza Hasan Rohani, ki je leta 2013 zmagal na predsedniških volitvah v Iranu, bi lahko prispeval k splošni razširjenosti sistema pomenjanja, ki vlada temu diskurzu kot hegemonističnemu diskurzu. Pričujoča študija poskuša najprej evalvirati zmerno vladno zunanjo politiko z uporabo Laclauove in Mouffejeve metode diskurzivne analize, ki jo nato širše predstavi bralcu, da ta lahko tako pridobi globlji vpogled v način, kako so v njej označevalci artikulirani drug poleg drugega, kako so definirani in redefinirani okoli vozliščne točke in kako so združeni v koherentno celoto okoli označevalca višjega reda, ter tudi, na kakšen način so ustvarjene antagonistične delimitacije med njimi z namenom hegemonistične nadvlade nad drugimi obstoječimi diskurzi na tem področju. Nazadnje predstavi tudi uporabljeni evalvacijski metodi razpoložljivosti in verodostojnosti. Analiza zunanje politike enajste vlade kaže, da je tak diskurz v konstruktivni interakciji z osrednjo vozliščno točko in da mu je uspelo ohraniti hegemonistično pozicijo, ker uživa bolj koherentno politično subjektivnost in hkrati aplicira procese izključevanja in marginalizacije, kot tudi s pomočjo izpostavljanja kompetenc in celo večje sposobnosti razpoložljivosti in pridobivanja večje kredibilnosti, kar zadeva druge konkurenčne diskurze.
Keywords: Analiza diskurza; Discourse analysis; Foreign policy; Government policy; Vladna politika; Zunanja politika