Improving influenza vaccination coverage at the University Medical Centre Ljubljana with workplace health promotion project - Dernovšček Hafner, Nataša (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2021)
Cepljenje proti sezonski gripi je eden izmed najučinkovitejših preventivnih ukrepov pred širjenjem te nalezljive bolezni. Delež precepljenih v slovenski populaciji je zelo nizek (3,2 % v sezoni 2016-2017), enako velja za zdravstvene delavce (9,1 % v sezoni 2014-2015), kar ne zagotavlja zadostne kolektivne zaščite pred to boleznijo. V sezoni 2016-17 je bil v UKC Ljubljana prvič izveden projekt promocije zdravja pri delu s sloganom "Gripe ne prenašam! Zato se cepim! Tako ščitim sebe in druge". Projekt je bil v usmerjen v boljšo osveščenost zdravstvenih delavcev in dvig deleža precepljenih, saj gre za poklicno skupino, ki je v primerjavi s preostalo delovno populacijo bolj izpostavljena in v precej večji meri tvega, da zboli za gripo. S cepljenjem zaposleni v zdravstvu ne zaščitijo le sebe in svojih družin, temveč tudi bolnike. Projekt je k brezplačnemu cepljenju spodbujal vse zaposlene, še zlasti pa skupine zaposlenih z najnižjim deležem precepljenosti. Podpora najvišjega vodstva ustanove ter vodij klinik in drugih organizacijskih enot je bila ključnega pomena za zagotovitev potrebnih sredstev in ustreznih pogojev za izvedbo projekta. Uporabljena komunikacijska sredstva so vključevala logotip, različna vizualna sporočila, uporabno darilo in priponko s sloganom projekta, ki so ju prejeli vsi zaposleni, ki so se cepili. S projektom promocije zdravja pri delu za preprečevanje širjenja sezonske gripe med zaposlenimi v UKC Ljubljana smo povečali delež precepljenih proti sezonski gripi iz 10,0 % na 13,9 % v letu 2016, 20,9 % v letu 2017, 21,7 % v 2018, in 30,1 % v letu 2019. Projekt je nakazal številne možnosti za izboljšave pri načrtovanju in izvedbi cepitvenih aktivnosti v prihodnje. Primer dobre prakse lahko implementiramo tudi v druga bolnišnična okolja.
Keywords: cepljenje; gripa; health personnel; health promotion; health psychology; influenza; motivacija; motivation; promocija zdravja; vaccination; zdravstvena psihologija; zdravstveni delavci