Prepovedani tiski v Narodni in univerzitetni knjižnici - Švent, Rozina (Knjižnica, 1997)
Prispevek obravnava nastanek in delovanje D-fonda (posebna zbirka prepovedanih tiskov) v Narodni in univerzitetni knjižnici. Pri tem se je NUK nenehno srečeval s številnimi zapleti, ki jih je povzročala naša zakonodaja ali pa smo si jih "povzročili" sami, ker smo se preveč dosledno držali nekaterih nepisanih pravil ("bolje ena več, kot ena premalo"). Tako se je v petdesetletnem obdobju izoblikovala edinstvena zbirka v določenem obdobju prepovedanih tiskov, ki jih dopolnjuje prek 17.000 izpisanih člankov iz periodičnih publikacij.
Keywords: Cenzura; history; Zgodovina; Knjižnični fondi; Prepovedane knjige; Slovenia; Slovenija; slovenska književnost; Slovene literature; nacionalne knjižnice; Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia