Marx barks - Bru, Sascha (Primerjalna književnost, 2006)
Marx laja. Nove perspektive v literarni sociologiji: postmarksizem Ernesta Laclaua in Chantal Mouffe. Kako se povezujejo literarni agens (tj. intencionalno delujoči "subjekt", bodisi posameznik, skupina ali razred) in socialne strukture (tj. teoretični modeli, oblikovani za to, da bi prikazali stične točke med delujočimi)? Razprava na podlagi del Köhlerja, Bürgerja, Duboisa in Bourdieuja pokaže, kako so se v literarni teoriji razvile dragocene "socialne strukture". Avtorja teorije omenjenih raziskovalcev dopolnita s postmarksistično teorijo Ernesta Laclaua in Chantal Mouffe ter pokažeta, da lahko bolj uravnotežen pristop postavi v ospredje agensa kot vir za inovacijo in strukturno spremembo. Primer za to je italijanski futurizem.
Keywords: Laclau, Ernesto; Mouffe, Chantal, 1943-; literarna teorija; literary theory; sociologija literature; postmarksizem; futurizem