Stavba nekdanje Pedagoške akademije v Mariboru - Lazarini, Franci (Acta historiae artis Slovenica, 2025)
V prispevku je obravnavana stavba nekdanje Pedagoške akademije v Mariboru, v kateri danes delujejo njene naslednice Pedagoška fakulteta, Filozofska fakulteta in Fakulteta za naravoslovje in matematiko. Objekt, zgrajen med letoma 1975 in 1978 po načrtih arhitekta Branka Kocmuta, sodi v sam vrh slovenske modernistične šolske arhitekture, vendar pa so ga dosedanji raziskovalci večinoma spregledali. Stavba je predstavljena tako z arhitekturnega kot funkcionalnega vidika, posebej so izpostavljene njene kvalitete, ki so jih kasnejše nekontrolirane prezidave do neke mere zabrisale.
Keywords: Kocmut, Branko; modern architecture; moderna arhitektura; Pedagogical Faculty (Maribor); Pedagoška fakulteta (Maribor); Slovenian architecture; slovenska arhitektura