Skrivnost kabineta 209 b - Hladnik, Miran (Jezik in slovstvo, 2021)
Prispevek predstavlja zbirko 12.000 pesmi slovenskega NOB-pesništva, ki je nastala pod vodstvom Borisa Paternuja na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v 1970. letih, posebej njeno spregledano in neuporabljeno digitalno verzijo, o kateri priča računalniški iztis kataloga iz let 1980 in 1981. Gre za enega prvih stikov slovenske književnosti z računalniki. Pospletenje zbirke se začenja s ponovno digitalizacijo kataloga. Zavarovalo bo občutljivo unikatno gradivo pred uničenjem in zelo povečalo njegovo uporabnost, npr. za stilometrične analize in za identifikacijo nepodpisanih verzov na več kot tisoč slovenskih partizanskih spomenikih.
Keywords: 1941-1942; 1941-1945; database; digitalizacija; digitisation; National Liberation War; NOB; podatkovna zbirka; Slovenian literature; Slovenian poetry; Slovenian Second World War resistance poetry; slovenska književnost; slovenska poezija; slovensko odporniško pesništvo