Nasilje nad ženskami v politiki na družbenem omrežju X - Skubic, Jure (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
V pričujočem prispevku se osredinjamo na analizo novodobne oblike nasilja nad ženskami v politiki na družbenih omrežjih. Slednja so, namesto da bi družbo in javni prostor demokratizirala, postala prostor, kjer prihaja do (re)produkcije novih oblik izkazovanja nasilja nad ženskami, kamor uvrščamo sovražni govor, mizoginijo, agresijo in seksizem. Tovrstna dejanja so, ugotavljamo, usmerjena proti ženskam v politiki (s čimer ne mislimo nujno samo na političarke, čeprav se v pričujoči študiji osredinjamo le nanje), njihov namen pa je ženske odvrniti od aktivnega političnega delovanja, jim zagreniti, otežiti ali jih odvrniti od sodelovanja v moško osrediščenem polju politike in jih posledično iz javnosti potistniti nazaj v polje zasebnosti. S pomočjo kritičnih študij diskruza in analize družbenih omrežij analiziramo diskruz na družbenem omrežju X v času predvolilne kampanje za državnozborske volitve spomladi 2022. V analizi skoraj 300 ročno zbranih X objav in komentarjev pokažemo, da je bil diskurz na družbenem omrežju X v času pred volitvami seksističen, nasilen in mizogin ter usmerjen predvsem proti tistim »nevarnim« političarkam, ki se jim je obetal dober volilni rezultat oziroma so bile v predvolilni kampanji aktivne tako v javnih razpravah kot na družbenih omrežjih. V analizi ugotavljamo, da je obstajajo različni načini izražanja nasilja na družbenem omrežju X, njegov glavni namen pa je preprečevanje aktivne politične udeležbe žensk in odvračanje žensk od delovanja v politiki.
Keywords: družbena omrežja; nasilje nad ženskami; omrežje X; političarke; politika; social media; the X network; violence against women in politics; women in politics; women politicians; ženske v politiki