Rak širokega črevesa in danke - Koželj, Miran (Medicinski razgledi, 2004)
Pojavnost raka širokega črevesa in danke (RŠČD) v Sloveniji narašča, še posebej izrazito po 50. letu starosti. Prekanceroza RŠČD je adenomatozni polip, nastanek raka je posledica nakopičenih prirojenih in pridobljenih genetskih sprememb. Zaradi vse večje izgube krvi z blatom se rak najpogosteje klinično izrazi z normocitno normohromno anemijo, pogoste se tudi spremembe ritma odvajanja blata in spremembe debeline izločenega blata. Posebno ogrožene skupine prebivalstva je treba redno spremljati. Najučinkovitejša oblika zdravljenja bolnikov z RŠČD je radikalni operativni kirurški poseg. Pri kirurškem zdravljenju RŠČD so že dolgo uveljavljene klasične odprte operacije, v zadnjem desetletju pa postajajo vse pomembnejši laparoskopski kirurški posegi. Dosedanji rezultati večine prospektivnih in retrospektivnih primerjalnih raziskav kažejo, da laparoskopska operacija v primerjavi s konvencionalno kirurgijo debelega črevesa in danke ne kaže razlik glede pojava ponovitve in dolgoročnega preživetja. Med druge oblike zdravljenja spadata še pred- oziroma pooperacijsko onkološko zdravljenje: kemoterapija in radioterapija.
Keywords: Colorectal neoplasms; Kolorektalne novotvorbe; Kirurški postopki, operativni; Surgical procedures, operative; Laparoscopy; Laparoskopija; rak (medicina); diagnostika; črevesje; danka; kirurško zdravljenje