Pregled jezikoslovnih zapisov o slovenščini v neslovničnih knjižnih in rokopisnih delih 1672-1758 - Ahačič, Kozma (Slavistična revija, 2009)
Prispevek (kot prvi od dveh) prinaša pregled jezikoslovnih zapisov o slovenščini v neslovničnih knjižnih in rokopisnih delih, katerih avtorji so Janez Ludvik Schönleben, Matija Kastelic, Janez Vajkard Valvasor, Janez Svetokriški, Gregor Vorenc in Hipolit Novomeški. Vsako besedilo je uvedeno s kratkim uvodom, sledi komentirani prevod v slovenščino (ali komentiran prepis slovenskega besedila), podrobna analiza besedila, informacija o vplivih prehodnih besedil, vplivih obravnavanega odlomka na nadaljnja besedila ter oris literature, ki se dotika navedenega odlomka.
Keywords: grammar; Hipolit Novomeški, 1650-1722; Janez Svetokriški, 1645-1714; Kastelec, Matija, 1620-1688; naglaševanje; orthography; pravopis; Schönleben, Janez Ludvik, 1618-1681; Slovene; slovenščina; slovnica; Valvasor, Janez Vajkard, 1641-1693; Vorenc, Gregor; zgodovina jezika